Wczytuję dane...

Zmywarka gastronomiczna - jaką wybrać?

Wybór zmywarki gastronomicznej do Twojego biznesu

Zmywanie ręczne naczyń jest niezwykle pracochłonne i nieekonomiczne. Dlatego odpowiednio dobrana zmywarka przemysłowa to podstawowe i niezastąpione urządzenie wykorzystywane w gastronomii. Bez niej trudno sobie wyobrazić sprawne funkcjonowanie profesjonalnej kuchni i zachowanie odpowiedniego poziomu czystości sztućców oraz zastawy. Pragniesz, aby zmywanie naczyń przebiegało szybko i sprawnie? Zastanawiasz się, czy zmywarka gastronomiczna jest dla Ciebie, a może dobrym wyborem dla Ciebie będzie zmywarko wyparzarka? Po przeczytaniu tego artykułu, z łatwością wybierzesz urządzenie dopasowane do Twoich wymagań.

Zmywarka, czy wyparzarka do naczyń?

Zwykła zmywarka gastronomiczna umożliwia szybkie czyszczenie dużych ilości naczyń. Mycie w tym przypadku odbywa się przy pomocy strumienia gorącej wody oraz detergentu. W ogólnie dostępnych modelach AGD temperatura wody wynosi od 60 do 70°C. W takich temperaturach dobrze rozpuszcza się tłuszcz oraz inne zabrudzenia pozostałe na naczyniach po posiłku.

Jednakże tego rodzaju sprzęty nie nadają się do zastosowania w profesjonalnej gastronomii. Z tego też powodu poważni restauratorzy, w celu zapewnienia swoim klientom najwyższej jakości usług i bezpieczeństwa, wyposażają swoją kuchnię w wyparzarkę do naczyń. Zmywarko wyparzarka czyści naczynia wodą o temperaturze wynoszącej od 80 do 90°C. Tak wysoka temperatura dezynfekuje, skutecznie zabija bakterie, wirusy i inne patogeny. Dodatkowo zmywarka tego typu wykorzystuje o wiele silniejszy strumień wody, który skuteczniej likwiduje ciężkie do usunięcia, często zaschnięte zabrudzenia.

Podsumowując używanie zmywarki w restauracjach, która ma funkcję wyparzania, jest nie tylko ogromnym ułatwieniem i oszczędnością czasu, ale pozwala także spełnić wymogi przepisów sanitarnych.

Podział profesjonalnych zmywarek gastronomicznych

Na rynku dostępnych jest wiele typów urządzeń zmywających skierowanych do dostawców usług gastronomicznych. Ze względu na zastosowanie profesjonalne zmywarki gastronomiczne można podzielić na:

  1. Zmywarki uniwersalne i podblatowe. Stosuje się je do mycia talerzy, sztućców oraz szkła o wysokości maksymalnej do 32 cm. Są to urządzenia średniej wielkości z koszami o wymiarze 500x500 mm, otwierane od frontu.

  2. Zmywarki kapturowe. Wykorzystuje się je do mycia talerzy, sztućców i innych naczyń kuchennych. Są to urządzenia większe od zmywarek uniwersalnych, a wysokość maksymalna załadunku wynosi w ich przypadku do 40 cm. Posiadają kosze o wymiarach 500x500 mm, są otwierane do góry.

  3. Zmywarki tunelowe. Są to już bardzo specjalistyczne urządzenia. Posiadają zasilanie elektryczne lub parowe. Tego typu wyparzarka do naczyń znajduje zastosowanie w dużych obiektach zbiorowego żywienia. Umożliwia umyć nawet kilka tysięcy naczyń w ciągu jednej godziny. Zależnie od wymagań mają różne wymiary.

  4. Zmywarki przelotowe. Są to profesjonalne urządzanie gastronomiczne przeznaczone do mycia naczyń każdego typu. Dzięki zastosowaniu zmywarki przelotowej można umyć duże naczynia stołowe, tace, garnki i pojemniki. Są to większe urządzenia, które mogą być dodatkowo wyposażone w zlewozmywak i zestaw dedykowanych koszy.

  5. Zmywarki do szkła. Stosuje się je do mycia kruchego szkła. Są to urządzenia mniejszych rozmiarów, mające kosze o maksymalnych rozmiarach 400x400. Czas mycia w ich przypadku wynosi do 3 minut, a ze względu na dbałość o szkło temperatura mycia i płukania w ich przypadku jest niższa.

Należy zauważyć, że oferta i różnorodność zmywarek gastronomicznych na rynku jest bardzo szeroka. Każdy może wybrać produkt najbardziej dopasowany do swoich potrzeb. Jednakże jeśli nadal nie wiesz która zmywarko wyparzarka będzie dla Ciebie najbardziej odpowiednia i najlepiej sprawdzi się w Twoim punkcie gastronomicznym lub restauracji, to jesteśmy w stanie pomóc Ci dokonać odpowiedniego wyboru. Zapraszamy do kontaktu.